Mitas, kad angliavandeniai – siaubas figūrai

Turbūt jau esate girdėję, kad angliavandeniai yra „gerieji“ ir „blogieji“, tačiau gerokai tiksliau būtų juos skirstyti į paprastuosius ir sudėtinius. Ar rašysime apie draudimą valgyti vienus ar kitus produktus? Tikrai ne. Tačiau priminsime apie tai, kaip tinkamai juos pasirinkti ir džiaugtis sveiku kūnu.

Lina

Straipsnis publikuotas:
Pagrindinis organizmo kuras

Gydytoja dietologė Lina Barauskienė sako, kad nereikėtų maisto skirstyti į gerą ir blogą: „Visas maistas yra geras ir tinkamas, tik jo kiekiai turi būti tinkami“. Angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus organizmo energijos šaltinis, sudarantis apie pusę dienos kalorijų. „Pagal sudėtį angliavandeniai skirstomi į paprastuosius (monosacharidus) ir sudėtinius (di- ir polisacharidus). Mono ir di- sacharidų yra visuose saldžiu skoniu pasižyminčiuose produktuose: saldainiuose, šokolade, sultyse, pyraguose, vaisiuose, piene ir kt. Virškinami organizme jie labai greitai skyla į gliukozę ir didina jos kiekį kraujyje. Organizmas gali pasisavinti tik gliukozę, vadinasi, visi angliavandeniai turės būti suskaldomi iki gliukozės. Tad nuo jų grandinės ilgumo priklauso, per kiek laiko tai įvyks“, – sako dietologė L. Barauskienė.

Paprastuosius pasisavina per 30 minučių

„Mono ir disacharidai yra palyginti trumpos grandinės, todėl gliukozė bus atpalaiduojama greitai – maždaug per 30 minučių. Ši energija reikalinga smegenims ir raumenims, todėl suvalgę ką nors saldaus mes iš karto pajuntame energijos antplūdį. Bet gliukozė taip pat greitai ir pasišalina iš kraujo. Kas tada? Ogi vėl norime valgyti! Per didelis gliukozės kiekis organizme virsta riebalais“, – primena gydytoja dietologė.

Sudėtinius – per 4 valandas

„Sudėtiniai angliavandeniai sudaryti iš didelių ir labai didelių molekulių, tad jų skaidymui žarnyne reikia daugiau laiko – net iki 4 valandų. Ir energija užtikrinama po truputį, ilgesniam laikui. Sudėtinių angliavandenių gausu kruopose, daržovėse ir iš jų pagamintuose produktuose. Kuo tie produktai apdoroti mažiau – tuo organizmui naudingiau. Tad geriau avižos, o ne avižų dribsniai, obuolys su odele, o ne obuolių sultys“, – teigia pašnekovė. Anot jos, maistinės skaidulos (tirpios ir netirpios) taip pat yra sudėtiniai angliavandeniai, kurie ypač svarbūs žarnyno sveikatai, veiklai, sotumo jausmui, kai kurių medžiagų surišimui ir pašalinimui iš organizmo.

Verta žinoti

Angliavandeniai turėtų sudaryti 50–55 proc. dienos raciono dalies, iš jų iki 10 proc. gali būti paprastieji angliavandeniai, t. y. cukrus. Dar paprasčiau tariant, pridėtinio cukraus kiekis moterims – 6 arbatiniai šaukšteliai per dieną arba 24 g, vyrams – 9 šaukšteliai arba 35 g, vaikams nuo 3 metų – 3 šaukšteliai arba 12 g, vaikams iki 3 metų – 0